maanantai 4. huhtikuuta 2016

Open blogi

Kun opettaja sanoo, että oppimispäiväkirjaa pitää pitää viikoittain, niin on varmasti oikein ja kohtuullista, että ope näyttää mallia. Tämä on siis opettajan blogi aiheesta Lasten- ja nuorten kirjastotyö.

Varsinainen oppimismateriaali löytyy Moodlesta, mutta tänne laittelen omia ajatuksiani ja kuvia ja linkkejä ja vinkkejä aiheeseen liittyen. Lasten- ja nuortenkirjastotyöstä innostuneet ammattilaiset ja amatöörit saavat tänne kommentoida. Opiskelijoidenkin kommentit ovat erittäin tervetulleita joko tätä kautta tai muuten.

Eka viikko meni kiireisissä tunnelmissa. Eka luento jänskätti, kun juuri tästä aiheesta en ole puhunut pitkiin aikoihin ja oma kohtainen työkokemus juuri tästä kirjaston osa-alueesta ei ole niitä vankimpia. Onneksi on kuitenkin valtaisa piiri ystäviä ja tuttuja, jotka kirjastoissa tämän aiheen piirissä työskentelevät, niin on kuitenkin hyvä käsitys mitä alalla tapahtuu. Yliopiston kollegan kanssa lisäksi pidetään yhteyttä ja pähkätään asioita yhdessä.

Tehtävät on annettu ja luento pidetty ja ihan mahtavasti opiskelijat ovat lähteneet työstämään aihetta.

Mutta nyt sitten open kirjastovierailu Iihin ja muutama kuva.


Ekaksi huomio kiinittyi heppakirjoihin. Hyllyn päällä upeita paperihevosia ja kirjojen selkmyksissä havainnolliset heppatarrat. Kuva havainnollistaa hyvin, kirjan genren tai "luokan". Kuva symboleja käytetään erityisesti lasten- ja nuorten kirjoissa, mutta joskus myös aikuistenkirjoissa. Kyllähän kuva kertoo asiakkaalle enemmän, kuin jokun numerosarja.


Luennolla puhuttiinkin siitä, että lasten- ja nuorten kirjoja ja lehtiä monesti kysytään sarjan perusteella. Täälläkin tekstien lisäksi on kuvat käytössä. Kuvia ei kannata kuitenkaan laittaa liikaa, sillä muuten esim. oikeanpuoleinen lappu menisi helposti sekavaksi, kun kaikkien lehtien nimien lisäksi olisi kuvat. Eri kokoisille ja muotoisille kirjoille tällainen laatikko ratkaisi toimii paremmin, kuin hilly. Normaaliin tapaan hyllytettynä kirjat helposti katoaisivat.


Tahvo ja Bella on pääsyt lukudiplomikirjaksi ja se selkeästi tarralla kerrotaan. Hyllyn laidassa kerrotaan mitä hylly sisältää. Molemmat ovat periaatteessa hyviä juttuja, mutta niihin sisältyy omia pieniä ongelmia. Hoksaatko mitä?


Ja lasten runot kauniisti esillä. Niin se vaan on, että varsinkin lasten- ja nuortenkirjat menevät usein lainaan kannen perusteella, joten kansi on hyvä saada esille. Ehkä aikuisten runotkin lähtisivät vilkkaammin lainaan, jos niitä laitettaisiin näin esille.


Joutavaa kirjafaktaa: Amerikkalaisten kirjakauppien joskus aikanaan tekemän tutkimuksen mukaan MAGNETAN värisissä kansissa olevat kirjat menivät parhaiten kaupaksi sisällöstä riippumatta. Mihin asioihin sinä kiinnität kirjan kansissa huomiota?

1 kommentti:

  1. Jos satut kulkemaan Tampereen suunnalla, tutustumisen arvoinen kohde noin opintojen kannalta on Lielahden kirjasto. Kirjasto avattiin parisen vuotta sitten ja on meidän lähikirjastomme, jossa asioidaan pari kertaa kuukaudessa. Lastenosastoon on mielestäni panostettu huikeasti.

    VastaaPoista