maanantai 11. huhtikuuta 2016

Pelit kirjastossa

Kirjamessuilla törmäsin Aparaattisaari.fi peliin. Peli on tarkoitettu esiopetuksen käyttöön. Ihan mielenkiintoinen ja opettavainen, mutta ainakin tälle aikuiselle vähän hidastempoinen :D Millainen on hyvä lasten oppimispeli?

Pelaaminen ja pelit kirjastoissa on puhuttanut paljon ja asiasta on tehty opinnäytetöitäkin. Tuskin kukaan vastustaa Uno-korttipakkaa lastenosastolla, vaikka yksittäisiä kortteja saattaakin kadota, mutta muut pelit ovat pohdituttaneet.

Rooolipelien sääntä- ja ohjekirjat kaikkine lisäosineen tuovat ongelman mitä kaikkia osia hankitaan. Voi olla, että jossain roolipelissä on osia ja lisäosoa niin paljon, että kirjaston budjetti tulee vastaan, jos käyttäjiä ei ole montaa. Lisäosa ei myöskään välttämättä toimi ilman perusopasta.

Lautapeleissä osat ja kortit helposti katoavat ja innostunut pelaaminen saattaa aiheuttaa häiriötä kirjastossa.

Tietokonepelien tekijänoikeudet ja ikärajat aiheuttavat päänvaivaa ja mikä niistä kaikista konsoleista kirjastoon kannattaa hankkia.

Yhtä vastausta kaikille kirjastoille ei varmasti olekaan. Kirjastot ovat hyvin erilaisia ja kirjastojen asiakkaat ovat erilaisia. Ajanhermolla on hyvä pysyä, mutta kannattaa miettiä, etsiä ja löytää se omalle kirjastolle sopivin malli suhtautua peleihin. Ja mikä tahansa linjaus on parempi, kuin ei linjausta ollenkaan. Elikkä on parempi, jos päätetään vaikka ettei pelejä hankita ollenkaan, kuin, että hankitaan sitä ja tätä satunnaisesti ilman suunnitelmaa tai aineiston sopivuuden (ikäryhmälle/kirjastokäyttöön) tarkistamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti